Case: Bylderup-Bov Vandværk
Trods flere udvidelser og moderniseringer var det tid til udskiftning af det gamle Bylderup-Bov Vandværk fra 1936. Valget faldt på et fremtidssikret vandværk med lukket filteranlæg med Kemic Vandrens som totalentreprenør. Læs om processen og resultatet her.
– Vi kunne se på vores besøg på andre vandværker at anlæggene fra Kemic var enkle og så godt ud, fortæller Jens Martin Thomsen, som er driftsleder på Bylderup-Bov Vandværk. Det var en af hovedårsagerne til at valget faldt på Kemic.
Det nye vandværk har været i drift siden slutningen af 2020 og leverer årligt 100.000 kubikmeter vand til ca. 540 forbrugere. Nogle få er dog storforbrugere – mere end halvdelen af det årlige forbrug går til områdets store landbrug, hvilket kræver høj driftssikkerhed.
Ringforbindelse, frekvensstyret og alternering giver driftssikkerhed
Netop kravet til den højre driftssikkerhed er årsagen til at vandværket er ringforbundet med byens andet vandværk, Bylderup/Lendemark Vandværk. Derudover er der som noget nyt nu frekvensstyring for skånsom indvinding, samt automatisk alternering mellem de tre boringer, Bylderup-Bov Vandværk henter vand fra.
– På det gamle vandværk var der manuel omstilling mellem boringerne. Der er lidt mere kalk i den ene boring sammenlignet med de to andre, så når vi en gang i mellem fik klager over kalkindholdet i vandet, var jeg ikke i tvivl om at det var dén boring, der var i brug. Nu blandes vandet fra boringerne automatisk, med et rigtig godt resultat. Her har rådgivning og supporten fra Kemic været afgørende, fortæller Jens Martin.
Nysgerrighed skaber viden
Jens Martin Thomsen og bestyrelsen for Bylderup-Bov Vandværk er videbegærlige typer med stor interesse for vandværkets opbygning, drift og optimering. De har gennem hele projektet udvist stor interesse for den tekniske del, for resultatet og for vandbehandlingen. Det giver en dialog på et højt fagligt niveau, fortæller Jan Thomsen, som har været Kemics projektleder for det nye Bylderup-Bov Vandværk:
– Nogle kunder stiller ikke så mange spørgsmål og vil bare gerne have at vi sørger for det hele. Andre er nysgerrige og vil gerne vide mere om hvordan det hele hænger sammen, så de også selv kan løse eventuelle udfordringer efterfølgende. Her bliver tonen hurtigt lidt nørdet, og det smitter af på projektet at alle er så entusiastiske omkring det. Hos Kemic har vi plads til begge typer kunder og dem midt i mellem. Vi møder kunderne der hvor de er og leverer den service der er behov for i det enkelte tilfælde.
For Jens Martin i Bylderup-Bov handler det om at sikre den bedste og mest effektive løsning, hvis han støder på problemer i hverdagen:
– Med mindre noget er helt galt, ringer jeg jo ikke med det samme. Jeg undersøger først så meget jeg kan selv, så jeg kan give de rigtige oplysninger. Måske vi kan spare et servicebesøg og løse det over telefonen, eller jeg kan lære noget af det og løse det selv en anden gang. Men det er rart at de altid tager telefonen, og alle Kemic-folkene er flinke og servicemindede at snakke med.
Det gode samarbejde fra byggeprocessen fortsætter i den efterfølgende service og vedligehold, hvor Kemic fortsat er partner. For at sikre en god overgang fra projekt til drift og service, har Kemics servicechef, Anja Pedersen været involveret i afslutningen af projektet.
– Det er vigtigt for os at kunden oplever en smidig overgang når vandværket står færdigt. Der kommer nogle andre folk på, fordi montage og drift/service er to forskellige ting, der kræver forskellige kompetencer, men vi skal jo gøre brug af den viden vi har om projektet internt i huset. Derfor har jeg selv og servicefolkene været involveret i indkøringen, så vi kan give en god service efterfølgende, fortæller Kemics servicechef Anja Pedersen.
Totalentreprise sparer kunden for projektledelse
Skal Jens Martin Thomsen give andre, der står over for udskiftning af vandværk et godt råd, er det at overveje grundigt om opgaven skal udbydes som totalentreprise eller flere mindre opgaver til forskellige leverandører:
– For os har det været den rigtige løsning at vælge Kemic som totalentreprenør. Det team, Kemic har sat sammen fungerer bare. Det hele bliver tænkt sammen, og der er ikke håndværkere der peger fingre af hinanden – tingene bliver bare løst, fortæller Jens Martin Thomsen.
Jan Thomsen fra Kemic supplerer:
– Det kan måske lyde dyrt at vælge en totalentreprenør, men man skal huske at sætte det op imod de ressourcer, det kræver selv at styre hele processen. Et nyt vandværk er et stort projekt som kræver meget koordinering – det kræver tid, som de dygtige folk ude på vandværkerne ikke nødvendigvis har, fordi de fleste også har et fuldtidsjob ved siden af. Vi har prøvet det rigtig mange gange før, så vi ved hvor udfordringerne kan opstå og tage dem i opløbet.
Ofte benytter Kemic også lokale håndværkere ved opførelse af et nyt vandværk. Det sikrer at viden og kompetencer er lige ved hånden.
– I Bylderup-Bov bor smeden nærmest lige overfor vandværket. Det er en stor fordel for både os og kunden at bruge den lokale smed i sådan et tilfælde. Det giver fleksibilitet i byggeprocessen, og for kunden er hjælpen bogstaveligt talt nær hvis der er brug for smeden til opgaver og vedligehold fremadrettet, og han kender allerede vandværket, fortæller Jan Thomsen, projektleder hos Kemic.
Skal vandværket falde ind i omgivelserne eller være et nyt vartegn?
Det nye Bylderup-Bov vandværk er arkitektonisk holdt i klassisk stil for at det passer godt ind i området. I andre tilfælde ønsker man at det lokale vandværk skiller sig ud og nærmest bliver et vartegn for byen eller området.
– Ligesom den tekniske del af vandværket skal tilpasses de lokale forhold, designer vi også bygningen efter kundens ønsker, fortæller Jan Thomsen – som udover at være projektleder også selv har tegnet det nye Bylderup-Bov Vandværk. “Vi vejleder naturligvis om størrelse og indretning og sikrer den praktiske anvendelighed af bygningen, men den arkitektoniske stil vil vi rigtig gerne høre om kundens forventninger til, før vi går i gang med at tegne. Skal det være klassisk og falde naturligt ind i omgivelserne, eller ønsker man en moderne bygning der skiller sig ud og signalerer at her ligger noget nyt og spændende?”
Jans gode råd til andre, der er på vej til at bygge nyt vandværk er at søge inspiration:
– Besøg andre vandværker – ikke bare naboerne, men kom rundt i landet hvis I har mulighed for det. Hør om andres erfaringer, se forskellige løsningsmuligheder. Find ud af hvad I kan lide og hvad I ikke synes om, og tag dialogen med leverandøren ud fra det.
Fakta om Bylderup-Bov Vandværk
- Etableret i 2020
- Én linje, ét filtersæt, én rentvandstank. Med ekstra tilslutning for evt. senere udvidelse af kapacitet.
- Bygget med bypass forbi rentvandstanken for mulighed for inspektion.
- Kapacitet: 100.000 kubikmeter årligt.
- Vandbehandling: lukket filtersystem, forberedt til udvidet vandbehandling.
- Indvinding: tre boringer med frekvensstyring og direkte fiberforbindelse.